Képes darázshatározó

Összeállítottam egy képekkel illusztrált segédletet, annak érdekében, hogy ti is könnyebben be tudjátok azonosítani a körülöttetek megjelenő darazsakat, esetleges veszélyes helyzetet könnyebben felismerjétek.

Röviden, ma Magyarországon nagyjából 300 darázsfaj él ezekből 20 társasdarázs, és ezekből is mindössze 5 faj okoz problémát az emberek közelében.

  • padlásdarázs (Polistes nimpha),
  • déli papírdarázs (Polistes dominula),
  • német darázs (Vespula germanica) és
  • kecskedarázs (Vespula vulgaris).
  • lódarázs (Vespa crabro),

Hogyan különböztessük meg őket?

Első lépésként nézzük meg a potroh elejét (képen nagyító alatt), ha szép ívesen csatlakozik a "darázsderék"-hoz, illetve a tor hátsó része is hasonló ívet alkot, akkor valamelyik polistes fajról van szó, tehát padlásdarázs, vagy déli papírdarázs. További jellegzetességük még a láblógatás a levegőben, két hátsó lába testétől hosszan és láthatóan lóg (lógós lábúak) repülés közben.

Amennyiben a potroh eleje, illetve a tor hátsó része egy sokkal szögletesebb, hirtelen csapott módon kapcsolódnak össze, akkor valamelyik vespula faj a kérdéses egyed, tehát német darázs, vagy kecskedarázs. Első ránézésre avatatlan szem könnyen összetévesztheti a házi méhekkel, kicsi inkább zömökebb testalkatuk miatt.

A német darazsat és a a kecskedarazsat két apró, ám ha ügyesek vagyunk szembetűnő jelből tudjuk megkülönböztetni.

a.) Potroh mintázat: Német darázs esetén a tor eleje inkább sárga, ezen látható egy kisebb rombusz alakú fekete minta. Kecskedarázsnál ez a minta inkább egy kiszélesedett hátrafelé mutató háromszögre hasonlít.

b.) fejpajzs mintázat: ha szemből nézzük őket, a fejpajzson a német darazsaknál általában három kisebb fekete folt látható, szépen háromszög alakba rendeződve, míg a kecskedarázsnál egyetlen nagyobb hosszanti lefelé kissé szélesedő hosszanti folt figyelhető meg

A déli papírdarazsat és a padlásdarazsat hasonlóképp tudjuk megkülönböztetni,

a.) potroh mintázat: a potroh első részét nézzük, fekete alapon nagyobb sárga foltokkal, illetve ha a fullánk környéki utolsó szelvény sárga, akkor déli papírdarazsat, ha potroh elején fekete alapon kisebb méretűek a sárga foltok, és a potroh utolsó szelvénye fekete, esetenként barnás végződéssel, akkor padlásdarazsat látunk.

b.) fejpajzs mintája: Déli papírdarázs esetén igen sokféle minta jelenhet meg, kisebb nagyobb fekete, esetleg barnás folt, viszont a fejpajzs szélét semmilyen esetben sem éri el a minta, nemúgy mint a padlásdarázsnál, ahol a mintázat a fejpajzs teljes szélességén végighúzódik